Nu har vi släppt ett nytt system för att hantera bilder i artiklar på LFT. I fotoarkivet kan du söka bland redan uppladdade bilder, för att hitta en bild som passar till din artikel.
Nu finns det en länk till den nya avdelningen fotoarkivet i vänsterkanten i menyn på LFT.
Fotoarkivet är vårt nya bildverktyg för att ladda upp nya bilder och för att sökaa bland de bilder ssom redan är uppladdade. Fotoarkivet underlättar för skribenter, fotografer och illustratörer att finna varandras alster.
Ladda upp bilder
Bildtext: Bildtexten är ett förslag till den bildtext som hamnar under bilden när den används i en artikel.
Bildtexten kan sammanfatta bilden, förklara vad som händer eller på annat sätt kommentera bilden. Om det är personer på bilden som har betydelse för artikeln är det bra om du får med deras namn i bildtexten.
Observera att bildtexten bara är ett förslag. Den kan alltså ändras senare av den som använder bilden i en artikel, men skribenten får alltid läsa ditt förslag först.
Nyckelord: Nyckelorden gör bildarkivet sökbart. Försök att använda relevanta nyckelord och använd inte hela meningar utan enstaka ord. Lägg gärna ett extra ögonblick på att kontrollera att du stavat varje nyckelord rätt, så blir det lättare för andra att hitta bilden.
Fotograf/rättighetsinnehavare: Här skriver du namnet på den som har tagit fotot eller gjort illustrationen. Den som laddar upp bilden ansvarar för att bilden är fri att använda i Läsarnas Fria Tidning. Det här namnet kommer också att publiceras automatiskt under bilden då den används i en artikel.
Arkivet håller automatiskt reda på vem som har laddat upp en bild.
Leta efter bilder i fotoarkivet
Fotoarkivet innehåller i nuläget en enkel nyckelordssökning - förutom att man kan bläddra igenom bilderna i datumordning.
Bildrättigheter: Filip/LFT
I fotoarkivet kan du bläddra igenom de senast uppladdade bilderna samt söka bland nyckelorden. Här kan du kan också lägga till nyckelord som du tycker passar till andras bilder.
I arkivet finns också en funktion som förminskar stora bilder till en mer hanterbar storlek. När du laddar upp en stor och högupplöst bild, skapas automatiskt en mindre version som är lätt att använda i artiklar på webben. Det skapas också tumnagelbilder som är 80*80 pixlar, som du kan använda om du vill ha väldigt många bilder i samma artikel.
Den läsare som är intresserad av att se bilden i full storlek kan klicka på bilden, för från och med nu länkas alla nya bilder i artiklarna till bilden i originalstorlek.
Lägg in bild i artikel
När du arbetar med en artikel lägger du till en bild genom att klicka på bildknappen i verktygraden. Fotoarkivet öppnas nu i ett eget fönster.
Här kan du antingen välja att ladda upp en ny bild från din dator, eller använda en bild som redan är uppladdad. Du kan söka bland bildernas nyckelord, bläddra bland de senast uppladdade bilderna samt se mer information om varje bild genom att klicka på den.
När du har bestämt dig för vilken bild du vill använda, väljer du hur du vill att bilden ska visas på sidan:
- Bildtexten som den som laddade upp bilden skrev in dyker upp automatiskt i fältet för bildtext, men kan anpassas av dig så att den passar din artikel.
- Justera om bilden ska ligga till höger, vänster eller centrerad i artikeln.
- Justera bildens storlek genom att antingen ange ett exakt mått som du vill ha på bilden, eller välja mellan tre standardstorlekar: originalstorlek, en mindre storlek där den minsta sidan av bilden är 300 pixlar bred, och en tumnagelversion som är 80*80 pixlar.
Det enda du inte kan ändra på är bildrättigheterna.
När du ställt in allt klickar du på knappen "Använd bild", som ligger under bilden. Bilden läggs nu in i artikeln.
Om du vill flytta runt bilden, klickar du på bildtexten så att både bildtext och bild markeras.
Vill du ändra bilden efter att du har lagt in den i artikeln, klickar du på bildtexten så att både bildtext och bild markeras och högerklickar på bildtexten. Då kommer du in i bildpopupen där du kan ändra bildens inställningar.
Rapportera problem
Fotoarkivet är ett helt nytt verktyg och en del problem och buggar kvarstår fortfarande. Om något inte funkar som det ska, uppskattar vi om du skickar en felrapport genom formuläret. Välj "IT & Webbsidor" i rullmenyn under "Välj avdelning" i formuläret.